V Polsku byla publikována zpráva, která analyzuje podíl certifikovaného a necertifikovaného palmového oleje v jednotlivých výrobkových kategoriích na tuzemském trhu v roce 2019 (viz obr.). Podíl palmového oleje z udržitelných zdrojů výrazně převažuje u potravin (78 %), následují detergenty a kosmetika (57 %). Celkově zaujímá certifikovaný palmový olej okolo 55 % z celkového trhu ve všech výrobcích. Více informací je k dispozici v anglické verzi zprávy. V České republice podobná statistika prozatím chybí.
SPOC
(Sustainable palm oil choice) je sdružení společností a různých
organizací, které jsou přesvědčeny, že palmový olej může
hrát ve společnosti pozitivní roli, pokud je vyroben udržitelným
způsobem. Zavázaly se buď používat, vyrábět nebo podporovat
výrobu a spotřebu udržitelného palmového oleje a inspirovat
ostatní, aby učinili totéž.
SPOC
sdružuje i národní iniciativy řady evropských zemí (viz mapa)
včetně Iniciativy pro udržitelný palmový olej zastřešující
aktivity v České republice a na Slovensku.
V
současnosti probíhá změna designu webových stránek SPOC:
https://www.sustainablepalmoilchoice.eu/
Začátkem října jsme
informovali o stanovení
maximálního
limitu
pro 3-monochlorpropandiol (3-MCPD) v jednotlivých olejích a tucích:
https://www.udrzitelnypalmovyolej.cz/?p=679.
Zároveň jsme vyjádřili
naději, že se zkvalitní práce autorů článků, kteří
pracují s výsledky různých testů.
Časopis
dTest publikoval v říjnu test roztíratelných tuků: „Když
řepka potká palmu“. Autorům testu unikla novelizace Nařízení
(ES) č. 1881/2006, která
proběhla v září, přestože
se na něj
v textu odkazují. Obsahy kontaminantů se pohybovaly v
testovaných výrobcích v
hodnotách od 190 μg/kg
do 540 μg/kg. To znamená, že všechny výrobky byly hluboko v
rámci přísnějšího limitu, přestože se jednalo o kombinaci
řepkového, palmového, případně jiných olejů z různých
kategorií (viz výše
uvedený odkaz na předcházející článek).
Výrobky vyhověly i
požadavku pro výrobu potravin pro malé děti. To
je dobrá zpráva pro spotřebitele.
Test
však stanovil
zavádějící kritéria
a hodnotil hůře výrobky s vyšším obsahem kontaminantů. V
hodnocení se vycházelo z limitů pro hydrolyzované bílkoviny a
sójové omáčky, což je naprosto odlišná komodita. Rozbory
kontaminantů patří mezi speciální analýzy. Výrobci je
nesledují u jednotlivých šarží. Hodnoty mohou různě kolísat v
čase.
V případě
všech kontaminantů platí pravidlo, podle nějž
jakákoliv potravina, v níž se kontaminant vyskytuje
v podlimitním množství, je považována za bezpečnou. Je
nesmyslné stanovovat odlišná
hodnotící kritéria
obsahu kontaminantů uvnitř jejich legislativního limitu. Proto
by hodnocení mělo být u všech výrobků stejné – vyhovující.
Hůře by měly být hodnoceny pouze ty
výrobky, u
nichž by byl limit
překročen, přitom
záleží o kolik. Oko lze částečně přimhouřit,
pokud je překročení v rámci nejistoty měření pro
daný kontaminant.
Palmový olej získaný z dužiny plodů palmy olejné má tmavě červenou barvu díky vysokému obsahu karotenoidů, mezi než patří β-karoten (z něho se v organizmu vytváří vitamin A) a lykopen. Mezi oleji je jejich nejlepším zdrojem, obsahuje jich dokonce 15 x více než mrkev nebo 30 x více než rajče o stejné hmotnosti. Má rovněž vysoký obsah antioxidantů (izomery vitaminu E – tokoferoly a tokotrienoly) a rostlinných sterolů. Surový olej nemá příjemnou chuť a vůni, tmavě červená barva vadí řadě spotřebitelů a výrobcům potravin, proto se rafinuje. Díky běžné rafinaci získává olej neutrální chuť i vůni a světle žlutou barvu. V průběhu klasického rafinačního procesu probíhajícího za vysokých teplot přichází však olej o všechny karoteny, které se teplem rozkládají, i o část tokoferolů a tokotrienolů a rostlinných sterolů, které odcházejí během procesu spolu s látkami negativně ovlivňujícími chuť a vůni. Výzkumníci v Malajsii vyvinuli patentovaný postup, kdy je olej po předčištění podroben molekulární destilaci při teplotě nižší než 170 ºC (např. při fritování potravin je teplota oleje nastavena na 180 ºC) a velmi nízkém tlaku 100 mtorr (13,3 Pa). V oleji zůstává přibližně 80 % β-karotenu i rostlinných sterolů a olej si zachovává původní tmavě červenou barvu. Olej je prodáván ve speciálních prodejnách potravin a na e-shopech. Na trhu je dostupný i ve směsi s řepkovým olejem, díky kterému je i významně snížen obsah nasycených mastných kyselin při zachování vysokého podílu biologicky aktivních látek. Olej má univerzální použití a vykazuje i dobrou oxidační stabilitu při smažení.
Pěstování palmy olejné významně přispívá k hospodářskému růstu národních ekonomik v producentských zemích. Významný podíl půdy je v rukou drobných farmářů (viz obr.), což přispívá ke zmírnění chudoby na venkově. V Indonésii je průměrný příjem za celý finanční rok chodu plantáže palmy olejné až 2 500 USD na hektar, což je 10 x více ve srovnání s 250 USD na hektar rýžové plantáže. Odhaduje se, že z produkce palmového oleje žije nepřímo 25 milionů Indonésanů. Statistiky rovněž ukazují, že v oblastech, kde se pěstuje palma olejná, je nižší procento obyvatel pod hranicí chudoby. Důležité je udržitelné pěstování palmy olejné, které zapovídá vypalování původní vegetace, vysoušení rašelinišť a zabraňuje sociálním konfliktům. Je to vyvážený přístup k životnímu prostředí, ekonomickému rozvoji a sociální problematice.
Nejnovější komentáře